brodo-modelarstvo -
Autor takinajbolji | 9 Novembar, 2007 | read_nums (1182)
Izvinjavam se svima koji su posecivali strane ovog bloga, isti sam iz tehnickih razloga premesti na navedenu adresu u naslovu. Unapred zahvalan, takinajbolji brodo-modelarstvo.mojblog.rs
Autor takinajbolji | 25 Oktobar, 2007 | read_nums (853)

                  Snovi prestaju da budu snovi kada ih počnemo ostvarivati. Da li smo uvek spremni da preuzmemo breme odgovornosti prema neizbežnim uspesima i povremenim padovima. Breme kada počnemo da razmišljamo o problemu a snovi polako nestaju.

                  Breme obaveze ka bližnjim koji gledaju u nas sa ushićenjem i očekuju od nas uspeh. Kada rešimo i krenemo da snove pretvaramo u javu, shvatio sam da nema povratka, tačno je raširio sam jedra i svaki dašak vetra hvatam u njih i jezdim putem uspeha. Nemam opravdanja za neuspeh, dugo sam sanjao da bi to dozvolio. Sećam se, davno je to bilo, kada sam sebe viđao za velikim točkom kormila u kokpitu svoje brodice. Baš sam se prepustio povetarcu sećanja i snova. Da krenemo dalje. Sekcija brodomodelarstva u OS Borislav Petrov Braca- Pančevo počinje sa radom u utorak 31.10.2007 godine od 13.00 do 14.00.Autor takinajbolji | 23 Oktobar, 2007 | read_nums (2237)

Da bi se ostvarili snovi moramo sami da se potrudimo. Porazavajuce je da na pretragama ukucate modelarstvo brodo ili slicno i dobijate spisak sajtova, blogova, foruma ... Adrese su forummaketarstva.hr,  brodomodelarstvo.hr na nekih stotinjak sajtova dodje po neki iz Srbije. Neko ce reci oni imaju more a mi ne. Da li je to opravdanje ili interesovanje. Clanci na forumima i sajtovima nisu iskljucivo iz same Hrvatske vec daju informacije cak da se otvara izlozba novih modela brodova u Japanu...  U nasim skolama postoje sekcije, ali izgleda da nema ko da pise.

 

Pa da pocnemo, da ispravimo u delu i to! U O.S. Borislav Petrov Braca iz Panceva pocela je sa radom sekcija Brodo modelarstva pod rukovodstvom nastavnika Branka,  iz predmeta Tehnickog obrazovanja.

  (Dalje)

Autor takinajbolji | 19 Oktobar, 2007 | read_nums (3447)

Stalno se javlja taj problem, "Gde naci planove i crteze da bi mogli izraditi neki brod". U Pancevu se moze doci do crteza i planova preko brodomodelarskog kluba PANON Pancevo, e-mail panonzox@panet.co.yu . U Kraljevu je to klub KORMILO, u Nisu SIDRO, preko sekcija modelarstva po osnovnim skolama ili putem foruma http://www.maketarstvo.net, gde se uvek moze naci osobe koje su raspolozene da razmene znanje i planove.

Autor takinajbolji | 17 Oktobar, 2007 | read_nums (691)
Počele su pripreme za takmičenje! Pozvala me ćerka danas i pita „Tajo koliko materijala treba za jahticu...“,.
Pred svako takmičenje najveći problem zadaje izbor modela za rad, zato izbor modela potrebno uraditi na vreme. Racunajmo da za nabavku materijala prema odabranom modelu može da potraje i mesec i više dana (problem sa nabavkom, odabirom, pa i novčanim sredstvima).
Model treba da biramo prema ličnim sklonostima i delom prema upustvima za takmičenje (ukoliko ih imamo u sadašnjem periodu), iz iskustva znam da upustva stižu na nekih mesec dana pred takmičenje. Po izboru modela, potrebno je uraditi kvalitetne nacrte, što više po tehničkim uslovima izrade planova (kotiranja, ispisi, okviri, zaglavlja ....), uraditi ih na hameru i na pausu, pa ih onda nositi na kopiranje.

Autor takinajbolji | 16 Oktobar, 2007 | read_nums (845)

 

Sve sam poceo jos davne 75 godine u Backoj Topoli. Precrtavao sam planove "Santa Marije", istu sam i napravio kao i "Dubrovacku galiju". Takmicio sam se. Prikupljao materijale o brodovima, pravio prirucnik za modelarstvo, i ove godine sam ponosno sav materijal predao starijoj kcerki Tamari sa zeljom da prozivi bar deo mog sna.

U Pancevu sam preko neta nasao klub modelara brodo, ali kada bi samo skupio bar pola sata da odem do njih . Moracu i to da uradim ako nista radi Tase, da joj pruzim priliku za ostvarivanjem sna. Priznajem da je to moj san ali ni jednog trenutka je nisam uslovljavao da mora da ide na brodo modelarstvo. Imam uticaja ali ne primoravanja.

Doprinelo je sigurno i veliki entuzijazam mog imenjaka Branka nastavnika tehnickog u OS Braca Petrov. Videcemo, vreme ce pokazati svoje

Autor takinajbolji | 16 Oktobar, 2007 | read_nums (2641)
16.10.2007. godine Zamislite more, vetar u jedrima, more i Vi. Nekome će ovo pobuditi nostalgiju za avanturom, pustolovina u nepoznato... Sve je to lepo, ali gde naći more u nšem Panonskom moru (Pančevu). Pa imam jedan mali predlog bavite se BRODO-MODELARSTVO. Da ali kako, verujte mi teško. Puno entuziazma, vremena i nešto novca. Možda ne baš lep početak, ali u kratkom vremenu sam rešio da stavim ovaj blog i pomoću Vas dođem do rešenja svog dečačkog sna da postanem "Kapetan Lađe". Možda ću i da ispunim. Komšija me stalno zove da izađem na Tamiš, ali ne ide.... Iz tog razloga sam počeo sa brodomodelarstvom, dok se ta čudna maketa rađa prolazim kroz avanture Kolumba, Ameriga Vespučija .... i plovim dalje. Pravim svoju "lađu"
    My picture!

Arhiva

Linkovi